Sri Lankan kummilapset

pj. Matti Paavola, matti.paavola(a)lions.fi, +358 405 441 228

Anna kummilapselle mahdollisuus koulunkäyntiin. Jokaisella kummilapsella on tarinansa. Jokaisella tapaamisella on merkitys. Avun kohteella on kasvot – kummilapsen kasvot.

Sri Lankan ja Suomen leijonien projekti saatiin alkuun vuonna 1986.
Tänä päivänä Suomessa toiminnasta vastaa kummilapsitoimikunta
, joka etsii uusia kummeja, ylläpitää kummilapsirekisteriä, valvoo rahaliikennettä, pitää yhteyttä sri lankalaisiin yhdyshenkilöihin ja auttaa kummeja erilaisissa tilanteissa.

Sri Lankassa toiminnasta vastaavat 25 Lions -klubin koordinaattorit. He maksavat kummilasten koulutusavustuksen kuukausittain, jossa yhteydessä on tilaisuus keskustella lasten kanssa. He toimivat perheiden tukihenkilöinä.
Koordinaattorit esittävät ketkä lapset pitäisi ottaa kummilapsitoiminnan piiriin. Lapset ovat yleensä juuri koulunkäynnin aloittaneita ja koulumenestystä osoittaneita. Isä tai äiti on kuollut tai ei kykene kouluttamaan lapsiaan. Useimmalta isä on kuollut ja paikallisen kulttuurin mukaan äiti ei käy työssä. Tällöin perheen toimeentulo on niukka, noin 20 - 50 euroa kuukaudessa ja koti yleensä vaatimaton. Tämä tilanne saattaa syntyä myös opiskelun myöhäisemmässä vaiheessa. Esim. isä tai äiti ei kykene kouluttamaan jo yliopistossa opiskelevaa lastaan.
Peruskoulu on ilmainen, mutta jos lapsella ei ole koulupukua ja -tarvikkeita, hän ei pääse kouluun.

Kummeja voivat olla lions -klubit, lionit, ladyt, yksityishenkilöt, perheet tai erilaiset yhteisöt.

Kummien maksamat maksut ovat peruskoulun oppilas 10, lukion oppilas 15 ja yliopisto-opiskelija 30 euroa kuukaudessa. Lisäksi maksetaan 10 euroa vuodessa, jolla summalla katetaan postitus-, pankki-, toimisto-, koulutarvike- ym. kulut sekä lasten valokuvat. Kummilapsitoiminta ei saa ulkopuolista rahoitusta.

Vuosittain tammi-helmikuussa koordinaattorien kokouksissa suomalaisten yhteyshenkilöiden kanssa tarkastetaan klubien tilit, maksutapahtumat ja saadaan kuitit maksuista, lasten vuosiraportit ja klubiraportit sekä sovitaan yhteisistä toimintatavoista. Klubit esittelevät uusia kummilapsia ohjelmaan hyväksyttäväksi.

Paikallisten klubien järjestämissä lastenjuhlissa kummilapset haastatellaan, koulutodistukset käydään läpi, heidät valokuvataan ja heille annetaan koulutarvikekassit.
Lastenjuhlat aloitetaan aina kansallislauluilla ja kynttilänsytytysseremonialla. Kummilapset esittävät tanssi- ym. ohjelmaa. Lions -klubit antavat esiintymispuvut yms. ja antavat myös tanssiopetusta, joskin sitä saa myös koulussa.
Kummit voivat osallistua lastenjuhliin ja käydä kummilapsen kotona.

Matkan jälkeen kummeille lähetetään ns. kevätkirje, jossa on mukana koulunkäyntiraportti, lapsen valokuvat ja kuitti maksuista.

Kummilapsia on ollut yli 2.300, joista avustusta saavia on tällä hetkellä yli 1.100. Suurin osa opinnot päättäneistä kummilapsista on saanut hyvän ammatin esimerkiksi lääkäreinä, opettajina ja insinööreinä.
Hyvän koulutuksen saaneella nuorella on mahdollisuus saada parempi työpaikka ja löytää oma paikkansa elämässä.
Vuonna 2014 avustussumma kummilapsille oli noin 160.000 €. Koko toiminnan aikainen apu on yli 3 milj. €. Nämä summat eivät sisällä pankki-, postitus-, valokuvaus- ym. kuluihin suoritettavaa 10 € /vuosimaksua.

Avustuksen jatkuvuus:

  • Avustus päättyy, kun koulunkäynti on saatettu loppuun. Avustus päättyy, jos kummilapsi jostain syystä lopettaa koulunkäynnin kesken, menee naimisiin tai jää vain kotiin. Avustus on koulunkäyntiavustus.
  • Sitoutuminen on koulunkäynnin loppuun asti
  • Jos kummi erinäisistä syistä johtuen lakkaa suorittamasta koulutusavustusta, pyritään hänen tilalleen etsimään uusi kummi

Jos haluat kummiksi - ota yhteyttä